آخرین قربانی وارادات و رکود:
مجتمع دوچرخه سازی قوچان تعطیل شد
رویش نیوز-سرویس اقتصادی: روز گذشته خبر تعطیلی کارخانه دوچرخهسازی قوچان –بزرگترین کارخانه دوچرخهسازی خاورمیانه- در رسانهها انتشار یافت؛ خبری که پیش از آن و در آستانه سال جدید نیز زمزمههای آن به گوش میرسید. برای کسانی که متولد دهه 60 شمسی هستند، نامهایی چون آساک دوچرخ، دماوند و ... بسیار آشناست اما امروز به زحمت بتوانید از این نشانها دوچرخهای در بازار پیدا کنید. مسئلهای که میتوان از آن به علت نخست تعطیلی کارخانهی دوچرخهسازی قوچان یاد کرد، واردات بیرویه است.
شاید نخستین واکنش به کلمه واردات این است که در اقتصاد آزاد، باید رقابت کرد و اگر نتوانید رقابت کنید، چارهای جزء حذف از این بازار نخواهید داشت. اما این مسئله زمانی قابل طرح است که عدالت در رقابت برقرار باشد؛ هنگامیکه نرخ ارز برخلاف قانون، متناسب با نرخ تورم افزایش پیدا نمیکند، قطعاً تولید داخلی توان رقابت با واردات را نخواهد داشت.
بازگردیم به داستان دوچرخهسازی قوچان، این شرکت که در مهرماه 1377 با ظرفیت تولید 300هزار دستگاه در سال به بهرهبرداری رسید که از آن به عنوان سند اقتصادی قوچان یاد میشد. یونس ضیائی، رئیس شورای کارگری مجتمع دوچرخه سازی قوچان در گفتگویی که در اسفند 95 انجام داده، گفت بود: این کارخانه طبق نامه مالک کارخانه از تاریخ 12 اسفند ماه سال جاری رسما تعطیل و 40 کارگر باقی مانده در این واحد تولیدی رسما بیکار شدند. حقوق کارگران این کارخانه 22 ماه پرداخت نشده،همچنین 25 ماه بیمه واریز نشده و طی سه سال اخیر هیچگونه پاداش و عیدی نیز به کارگران پرداخت نشده است.
در همین راستا رئیس اتحادیه فروشندگان دوچرخه و موتورسیکلت با اشاره به اینکه سالانه دو میلیون دستگاه دوچرخه وارد کشور میشود، گفت: هزینه های بالای تولید و افزایش واردات باعث شده تا "آساک، تنها کارخانه تولیدکننده دوچرخه ایرانی در کشور تعطیل شود. این واحد تولیدی قدمتی بیش از 35 سال دارد که حدود 10 سال پیش به دلیل مشکلات متعدد تعطیل شده بود. اما در دو سال گذشته مدیریت این شرکت اقدام به راه اندازی مجدد این واحد تولیدی کرده بود.
وی با اشاره به اینکه هزینههای بالای تولید به همراه واردات گسترده دوچرخه از چین باعث شد تا تولید محصول برای این کارخانه توجیه اقتصادی نداشته باشد افزود: این واحد تولیدی تنها کارخانه تولیدکننده دوچرخه سازی کشور محسوب میشد که با تعطیلی آن باید تدبیر جدی برای صنعت دوچرخه سازی کشور گرفته شود.
رئیس اتحادیه فروشندگان دوچرخه و موتورسیکلت تصریح کرد: در حال حاضر برخی از کارخانجات اقدام به واردات و مونتاژ دوچرخه میکنند اما فقط مجتمع صنعتی دوچرخه سازی قوچان بود که به تولید محصولات داخلی اقدام میکرد.
خادم منصوری با اشاره به اینکه این واحد تولیدی متأسفانه هم اکنون تعطیل شده است، گفت: سالیانه دو میلیون دستگاه دوچرخه وارد کشور میشود این درحالی است که نیاز داخلی ما یک میلیون و 500 هزار دستگاه است. در این شرایط به طور حتم تولیدکننده داخلی نمیتواند سهمی از بازار دوچرخه کشور را داشته باشد.
افزودن نظر